Evde Hamur İşleri – Tarifler
Bugünlerde zamanımızı evde geçiriyoruz. Geçen her güne baktığımızda sürekli bir şeyler yapmak için planlar yapıyoruz. Sonrasında ise uygulamadığımızı gördükçe planlarımızın ciddiyeti daha da artıyor.
“Un, su, tuz, şeker, süt, yumurta, kakao, vanilya, kabartma tozu gibi uzayıp giden malzeme listesine bulaşmanın zamanı gelmişti.“
Gelişim, değişime ayak uydurmakla mümkündü. Madem bu sıralar evdeydik. Bu durumu avantaja çevirmek için çalışmalar yapmalıydık. İlk günlerde kimi izlemek istediği dizileri, filmleri izledi kimi de okumak istediği kitapları okudu. Bu sırada birçok uğraş edinmeye çalıştık. Hatta yazılar yazdık, günlük tutmaya başladık. Rehberde aramadığımız arkadaşımız kalmadı. Bazılarıyla saatlerce günlerce konuştuk.
Günler ne yaptıysak hep eksikliğini hissettirdi. İçimizde daha fazla bir şeyler yapma isteği oluştu. Çünkü yapabilirdik bunu biliyorduk. Günlerin hızına yetişebilirdik. İşte öyle bir anda hamur işlerini öğrenmeye başlamam gerektiğini hissettim. Yapabilirdim!
İlk olarak fırın siparişi verdim. Ertesi günü geldiğinde ise bu süreçte kullanılacaklar için alışverişe gittim. Normalde hamur işleri için malzemeler satan reyonlara uğramayan ben iki saatimi vermiştim. Artık raflarda ne nerede biliyordum. Ne yapacağıma net olarak karar vermemiştim. Muhtemel olabilecek malzemelerden alıyordum. Tabi öncesinden kullanılacaklar listesi için birkaç video izlemiştim. Telefonumdaki listeden bakarak aldıklarıma bu da olabilir dediklerimi ekleyerek alışverişi tamamladım.
- Şimdi sizlere bana bu süreçte yardımcı olan videolarla hamur işleri maceralarımdan bahsedeceğim.
1. Kek – Kabarma Garantili
“Bir devri kapatıyoruz…” diye başlayan aşağıdaki Arda’nın Mutfağı kanalındaki video oldukça ilgimi çekti. Evet, kek yapmalıydım. Mutfak tezgahının üstünde bulunan rafa yerleştirdiğim telefondan videoyu duraklatarak tarifi harfiyen uyguladım. Kaç dakika kaç saat geçti bilmiyorum. Keyif alarak yapmıştım ve fazlasıyla eğlenmiştim.
O yaptığınız şeyi fırının camından seyretmek bir başka heyecan veriyordu. Birazdan tepsiyi tutup çıkaracak, eserinizi dilimlere ayıracak, tadacak gibi düşüncelere dalıp gidiyordunuz. Sonuç muhteşemdi.
- 4 yumurta, 1,5 su bardağı şeker, 1 bardak yağ, 1 bardak süt
- 3 bardak un, 2 paket kabartma tozu (20 gr), 1 paket vanilya (5 gr)
- 2 kaşık kakao, 3 kaşık süt
- 180 derece, 40-50 dk
2. Ekmek – Gerçek Tarif
Ekmek..! Hamur işi denildiğinde akla ilk gelendi belki de ama sanki zordu. Nefis Yemek Tarifleri kanalındaki “Birebir Fırındakinin Aynısı” ifadesi ve görseli beni tarife çekmişti.
Fırından çıktığında gerçekten de o ekmek kokusu ve tadı vardı. Anlatıldığı gibi içi yumuşacık ve dışı çıtır çıtır olmuştu. Bu deneyim sonrası ekmeği bölüp yemeğin suyuna banmak için sabırsızlanıyordum.
3. Islak Kek – Bol Soslu
Sırada ne var diye düşünürken ıslak kek neden olmasın ki dedim. Happyfoodss kanalı karşıma çıktı. Saniyeleri izleyerek malzemeler lezzetlere dönüşüyordu. Üzerine sosu gezdirdikten sonra soğuması için beklemek büyük sabır işiydi. Hindistan cevizini serpiştirdiğim anı hatırladım da güzeldi. Sonuç olarak tam kıvamındaydı.
- 4 yumurta, 1 bardak yağ, 1 bardak şeker, 1 bardak un, 1 bardak süt
- 3 kaşık kakao, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya
- 1 bardak süt, yaklaşık 1 bardak şeker, yarım bardak yağ, 2 kaşık kakao
- 180 derece, 35 dk
4. Poğaça – Yumuşacık
Sabah kahvaltılarının ve çay sohbetlerinin vazgeçilmesini denemek istedim. Sokak aralarında gezinirken simit ya da poğaça aldığınız mutlaka bir anınız vardır. Yanında bir meyve suyu ya da çantanızdaki termostan çıkan sıcak bir çay ile muhteşem ikili olan bir tat akla geldi. O zaman yapalım. Bu maceraya Nefis Yemek Tarifleri kanalından bir video ile başladık.
Bu tarif ile artık iyice hamura alışıyordum. Nasıl kıvam verilir. Un, su ve tuz oranı nasıl olur öğreniliyordu. Kızarması sonrası tezgaha konur, ilk dokunuş ve “pamuk gibi” dediği gibiydi.
5. Börek – Peynirli Tepsi Böreği
İlk dört aşamada hamurla iyice boğuşmuş ve kendime kattığım güvenle artık en zorlarından birine başlamak üzereydim. Börek!
Bunun için birkaç video izledim. Yarım su bardağı tereyağı tarifimde kullanmadım. Sos için tek yumurta yerine üç yumurta ve yarım su bardağı maden suyu olarak değiştirdim. Böreğin içi için ıspanak ve peynir kullandım.
Kat kat olacak ve sos olan katlarda iç malzemesi olmayacaktı.
- Bir hafta içinde edindiğim deneyimler işte böyleydi.
- İşin uzmanları tarafından verilen tarifleri uyguladım. Oldukça lezzetli sonuçlar aldım. Sizlere de tavsiye ediyorum. Umarım beğenirsiniz. Afiyet olsun.