YouTube Canlı Yayın Konuğu Olmak
YouTube Canlı Yayın!
“Canlı yayına çıkmak.” kulağa bir başka geliyor değil mi? Geçen hafta aldığım bir teklif üzerine yayına konuk oldum. Bambaşka heyecandı.
Bu yazıda canlı yayın sırasında, öncesi ve sonrasında edindiğim deneyimlerden bahsedeceğim.
Youtuber Serhan Gören’in “Canlı yayına katılır mısın?” sorusu sonrası bir iki dakika düşündüm. Sayısız toplantılara katılmış, yüzlerce eğitimler vermiş ve gerekli yerlerde konuşmalar yapmış biri olarak biraz tedirgin olmam nedendi? Aslında birçok nedeni vardı. Cevabı bulmadan “Evet” demiştim. 5 Mayıs 2020 günü ilk yayın olacaktı. Fakat 2 gün öncesinde ilki bugün olsun dedik. Yayından saatler önce bu kararı aldık ve yayın başladı.
1. İlk Canlı Yayın
Konu mu? “Teknoloji ve Tasarıma Dair” başlığını attığımızı hatırlıyorum. Sosyal medya reklamları, kendine güvenmesi, toplama bilgisayarlar, normal kullanıcı için işletim sistemi, bilgisayar kullanımda dikkat edilmesi gerekenler, göz sağlığı, ergonomi, çok tuşlu farelerin kullanım kolaylığı, yerli telefonlardan konuştuk. Sohbet misali hızlıca akan dakikalardı. Yayının sonlarına doğru “Zamansız Saat Durağı” kitabımdan da bahsettik.
Son saatler kala da olsa sosyal medya hesaplarımızda paylaşımlar yapmıştık. Arkadaşlarımız da yayındaki yorumlarını gördükçe daha da tanıdık bir yerde olduğumu anlıyordum. Fakat sonrasında kimlerin izleyeceğini düşündükçe heyecanım bir başka oluyordu.
Böyle bir canlı yayın olmuştu. Her şey yolundaydı. Farklıydı.
İkinci Canlı Yayın
5 Mayıs günü yapacak olduğumuz yayında ise önceden konuları belirledik. Öncesinde görüntülü sohbetler sonrası epey ilerlemiştik. Hem bu sefer bir seri başlatalım demiştik. Her salı 22.00’da canlı yayınlar..! Her hafta farklı konular üzerine sohbetler demekti. Ürperticiydi. Ama sonrasında size ait bir içerik olması ve o videodan faydalanacaklar akla geldiğinde insan rahatlıyordu. Paylaşmak güzeldi.
2. Başarılı Olmak! – Blog Nasıl Açılır?
“Başarılı Olmak!” başlığı altında serinin ilk canlı yayını için “Blog ve kitap yazmak” konuları üzerinde konuştuk. Biraz detaya girdik. Neden yazmalı? Yazmak kazandırır mı? Ne yazmalı? Hangi platformda yazmalı? Nasıl yazmalı? Bana kitap yazdıran neydi? Neler yazdım? Kitap basım sürecinde neler yaşadım? Yayıncılarla yapılan sözleşme içeriklerinde neler var? Arama motorlarının ilgisi nasıl çekilir? Blog sitelerinde ya da sosyal medyalarda yazar tarafından verilen cevaplar, yorumlar, etiketler bu gibi konulara değindik.
Yazmaktan korkmayın! Kısaca “Yazın.” dedik. Son olarak aşağıdaki video ortaya çıktı.
Soru Cevap
Karşılıklı muhabbet eder gibi gayet akıcı yayınlar olmuştu. Genel olarak sorular karşısında anlık cevaplar ile gayet güzel bir yayın oldu diyebilirim. Daha iyisi olur muydu? Elbette…
3. Girişimcilik
Başarılı olma yolunda diye başladığımız yolculukta girişimcilik hakkında bir program yapalım dedik. Soruları cevaplamaya başladık.
Girişimci olmak, girişimcilik nedir, ne değildir? Start-Up farkları nedir? İş fikirleri, krizi fırsata çevirmek, iş fikrinizin değeri ve iş ortakları hakkında ısa bir zaman dilimine sığdırabildiğimiz kadar konuştuk.
4. Otostopla Gezmek, Gezerken Öğrenmek
Bu yayında deneyimlerimizden bahsedecektik. Seyahat etmek üzerine güzel bir yayın olmasını bekliyorduk. Öyle de oldu diyebilirim.
Otostopla Gezmek, Gezerken Öğrenmek nedir? diye başladık sohbete sonra anılar doldu taştı. Aslında para olmadan otostopla parasız gezmek mümkün müdür? En çok merak edilen ülkeler. Gitmeyi en çok istediğiniz ülke. Gezmek ve yabancı dil. Gezmek yaratıcılığı etkiliyor mu? Parasız gezmek mümkün mü? Parayla gezilebilecek ülkeler ve az parayla gezilebilecek ülkeler. Avrupa’da gezmek. Asya’da gezmek. En çok heyecanlandıran ülke. Seyahat sırasında soygun yaşamak.
5. Tüketici Davranışları ve Marka Tutkusu
Bu hafta tüketim çılgınlığından bahsedelim dedik. Alışveriş süreçlerinden bahsetmeye başladık ve aşağıdaki gibi bir yayın oldu.
Tüketim alışkanlıkları, tüketici davranışları, pazarlama uygulamaları, toplumsal eğilimler ve kültürel sürecin değişimi hakkında detaylı değerlendirmeler yaptık. Bize sunulan kısıtlı seçenekler havuzunda alacağımız ürünü seçmesi konusunda pazarlama sistemleri satın alma noktasında ne derece etkilidir? Tüketim alışkanlıklarının tüketici açısından olumlu ya da olumsuz yapılanması. Tüketicilerin kendi iradesiyle satın aldıklarını düşündüğü aygıtlar ve ürünlerin, kapitalizm ve tüketim toplumuna nasıl katkı sağlar? Kısıtlı satın alma imkanları (maliyet) doğrultusunda satın alma eğiliminde bulunan tüketicilerde, pazarlama uygulamalarının etkisinde kaldığını ya da toplumsal eğilime ayak uydurmaları hakkında sohbet ettik.
Bu kadar…
İşte böyle… Umarım beğenirsiniz.