Girişimcilik Nedir? Nasıl Şirket Kurulur?
Fikir! Şirket! Strateji! Motivasyon! Risk!
Azim! İnanç! Cesaret! Disiplin! Çalışma!
Yukarıda belirtiğimiz bu kelimeler bir araya geldiğinde büyük bir enerji oluşur. Hayat felsefesi edinildiğinde ise daha da değer kazanır. Son günlerin değil aslında tarihin önemli kavramlarındandır; girişimcilik.
Şimdi Ne? Ne değildir? bu konulardan bahsedelim.
Girişim Nedir? Girişimci Kime Denir?
Girişim denince akla birçok kavram gelir. Bu da çok normaldir. Çünkü girişim hayatın her alanında vardır.
Sözlük anlamıyla bir işe girişme, teşebbüstür. Piyasada değerlenme ya da tamamen kaybetme riski bulunan ve bir soruna çözüm olarak başlatılan her şeydir diyebilirim. Misal insanların kendi web sitelerini kolaylıkla kurmalarına olanak sağlayan bir platform kurmak bir girişimdir. Toplumda yoksulları ihtiyaçlarını karşılamak için başlatılan bir kampanya, belli bir sermaye ile açılan bir lokanta da bir girişimdir.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılayan ve bir soruna çözüm olarak her başlatılan iştir. Bu süreçte de etkin rol alan kişiye girişimci denir. Daha da kavramı genişletirsek de kaybetme riskine karşı o yeni iş kolunda ya da yenilikçi bakış açısına sahip geliştirdiği sistemde cesaret gösteren kişidir diyebiliriz.
Girişimcilik Nedir?
Fikirleri sıra dışı yöntemler ile ele alarak mal ve hizmet üretimi sonra kar amacıyla üzerinde riskleri barındıran planlı hamleler bütündür.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar çağımızda bu kavramı oldukça fazla benimsemişler ve kendilerine ait olan her fikri içlerinde var olan kazanma inancı ile girişimlerine cesaretleriyle hızlı bir şekilde başlamaktadırlar. Buna da sebep olarak internet ve herkesin hayat hikayelerine kolaylıkla erişebilmektedirler. Böylelikle edindikleri deneyimler onları başarıya itecek gücü vermektedir. Başkalarının hatalarına düşememek girişimciliğin en önemli maddelerinden olmuştur. Kazanımları ise büyük bir olgunluk oluşturmuştur. Paylaşım sisteminin parçası haline gelen bu kazanımlarla her an bir yeni girişimin doğmasını hızlandırmıştır.
Kısaca girişimcilik yeni iş fikirlerinin hayata uyarlanmasıdır.
Start-Up Nedir? Farkları Nelerdir?
Ne midir?
Aslında keskin çizgilerle belirlenmemiş bir anlamı vardır. Girişimcilikle örtüştüğü noktalar oldukça fazladır. Sadece kar amacı gütmeden mevcut sermaye ile yenilikler yapmaktır. Çevrenizde eksik bulduğunuz ve geliştirebilirim dediğiniz bir iş fikriniz var. Bu konu da sürekli geliştirmeler yapıyorsunuz. Bu süreçte ilerlemenizi hiç durdurmuyor. Sürekli farklı şeyler deniyorsanız. Start-up’sınız denebilir. Fakat tabi detayları var. Aman bence girişimcilikle büyük ölçüde aynı kavramdır diyebilirim.
Start-up’ların çoğu girişimcilik macerasıyla başlar diyebiliriz. Fakat girişimcilikten ayıran sahip oldukları hedeflerdi. Sürekli yeni bir iş oluşturmaya çalışırlar. Mevcut işi de en iyi hale getirmeye çalışırlar. Girişimciliğin önceliği finansal olmasına karşın, start-up’lar inovasyonu ön planda tutar. Çünkü finansal açıdan daha bağımsız oldukları için yeni iş fikirleri deneme konusunda daha özgürdürler.
Girişimcilik ve start-up arasındaki temel farklardan biri de maddi döngünün tamamlanması gerekliliğidir. İşletmeler ürün ya da hizmetlerini pazarlama sonrası elde edecekleri kazanç olmadan ayakta kalamaz. Girişimlerde kar sağlamak zorunlu bir süreçtir. Ancak start’up’lar için bu zorunluluk yoktur. Bu durum kimi zaman start-up’lar için iflasla sonuçlanabilmektedir.
Başarısı veya başarısızlık, start-up sahibinin kariyerini doğrudan etkileyebildiği için büyük risk ve baskı oluşturur. İstenilen sonuçlar alınmadığında ticari itibar zarar görecektir. Bu durum dezavantajdır.
Girişimcilerin Karşılaştıkları Zorluklar
Piyasada büyük köklü firmaların yanında tutunmak ürün ya da hizmet üretmek elbette çok zordur. Özellikle de fiyat kıyaslaması ve büyük şirketlerin seri üretimden sürekli ürün çıkarması girişimciye negatif yansımaktadır. Fakat bir girişim ile piyasada olmayan ve firmaların cesaret edemeyeceği ürünleri üretebilir. Bu durum da çeşitliği sağlar. Fakat uzun süre tutunmak hayatta kalmak oldukça zordur diyebilirim.
Melek Yatırımcılar
Aklınıza ilk gelen soruyla başlayalım. “Yatırımcı nasıl bulabilirim?” Bir iş fikriniz, cesaret, azminiz ve fikrinin için inancınız da var. Olmayan sadece nakit der gibisiniz. O vakit melek yatırımcıya ihtiyacınız var demek.
Yatırımcıya ulaşmak zordur. Hele de yeni bir iş fikrinizi anlatmak ve ikna etmek o kadar da zorken daha da zordur. Kimi zaman fırsatlar çıkar. Bu bir katıldığınız yarışma, konferans, fuar ya da bunlara benzer düzenlenen etkinlikler olabilir. Yeni tanıştığınız iş adamları ya da firma sahipleriyle aynı ortamda bulunursunuz. o an binlerce cümle kurmak istersiniz. Fakat o kadar da vaktiniz yoktur bilirsiniz. En fazla üç cümledir. O da tam anlamıyla özet olacak. Fikri yükselişte gösterecek. Kelimelerin cezbeden bir edayla gülümsemesini sağlamak bir o kadar da kolay olmadığın farkındasın. Başka çaren de yok olduğu anladığın an o ilk cümle “Merhaba ben …” döküldü. “Evet buyurun …” İşte bütün mesele de bu cümle sonrası başlıyor. Onun için her an hazır olmalısın eğer bir fikrin, cesaretin, azmin ve inancın varsa.
Melek yatırımcı için iş fikirlerinizi finansal açıdan ve iş modeli geliştirme aşamasında ilk destek bulduğunuz kişidir. Dolayısıyla yeni kurulacak bir işte riski paylaşan kişi diyebiliriz.
Sağlanan Destek ve Teşvikler
Her zaman için destekler ve teşvikler için başlayan yatırımlar daha da fayda sağlayacaktır. Bu gibi konularda eğitimlere katılın, sertifikalar alın. Sonralarında ise başvurularda bulunun. Bu süreç fikrinizi gerçekçi olarak iyi bir şekilde projelendirme konusunda size katkı sağlayacaktır. Sonrasında ise alabildiğiniz destekler doğrultusunda hamleler yapın.
Şirket Kurma
Fikriniz ciddiyet kazandı. Birkaç hafta içinde şirketleşmek istemeniz normaldir. İşinize göre seçtiğiniz şirket yapısını araştırmayla başlayın. Sonrasında adımlar kısa sürecektir. Şirket sahibi olarak daha farklı düşünmeye ve kar elde etmeye bir an önce başlama gibi arzunuz olacaktır.
İş Ortakları & Ekip Arkadaşları
İyi bir ekip her zaman kazandırır. Fakat ekip arkadaşlarınızı ve iş ortaklarınızı seçerken işi sahiplenecek ve bir o kadar gelişim için çalışacak olanlardan seçin. “Fedakarlık nedir?” denildiğinde arkadaşınızı gösterebilirseniz başarı kaçınılmazdır.
Günümüzde çevremize baktığımızda iki ya da üç ortaklı şirketler daha da başarılı olmaktadırlar. Bu demek değil ki tek sahipli firmalar başarısız. Stratejilerde paylaşım artıkça daha tutarlı hale geldiği ve sağlam adımlar atıldığı için başarı kaçınılmaz diyebilirim.
Satış Stratejileri & İşleri Büyütme
Uzun vadede planlar, satış stratejileri ve işleri büyütme gibi kavramları araştırmaya başladıysanız. Doğru yoldasınız ve gelişiyorsunuz demektir. İşleri büyütmek için mevcut kurduğunuz firmayı bile satabilirsiniz. Sonrasında kuracağınız başka bir girişim için sermaye olacak bu iş size ve çevrenize enerji verecektir. Tabi doğru hamleler yapmalısınız. Bunu da sizden başkası bilemez.
Sosyal Medyanın Gücünü Kullanma
Çağımızda sosyal medyanın gücü ortadadır. Mahalledeki bir firma olmak yerine artık sosyal medya sayesinde ürünlerimizi istenilen kesime sunmak elimizdedir. Bu da üretimin yapıldığı bir yerden çıktığının göstergesidir. Sadece sosyal medya hesaplar ile satış yapan ve işlerini büyüten onlarca firma vardır. Bir web sayfası ile arama motorlarında ürünlerin tanımını çok basit şekilde yapılmaktadır. Bir firma için pazarlama en önemlilerindendir. Günümüzde bunu da medyada aldığı yer ile de ölçmek mümkündür.
Reklam! Biliyorsunuz ki artık büyük bütçeler harcanan reklamlar sonrası firmaların sürekli gözümüzde canlanan bir yüzü vardır. Hatta bazen dilimize dolanan ilk akla gelen şarkı olurlar. Reklam bir firma için bu yüzden önemlidir. Kimi zaman bir tabelada kimi zaman da bir video arasında karşımıza çıkarlar. Filmler, dergiler, sinemalar aklımıza vakit geçirmek için toplumun bulunduğu neresi varsa orada reklamlar vardır.
İş Birlikleri & Halka Arz
Fikrinizi işe dönüştürdünüz. Şirketi kurdunuz. İş birlikleri ile de olayı büyütebilir. Hisseler dağıtabilir. Hatta halka arz ile kaynaklarınızı artırarak büyümek için adımlar atabilirsiniz. Çeşitli yatırımlar yapmak için zeminler hazırlayabilirsiniz.
İşte böyle…
Umarım faydalı olmuştur.